Klik op de banner om naar de homepage van Dierenkliniek Wilhelminapark in Utrecht te gaan


Blaasstenen of blaaszand voorkomen bij het konijn


Een konijn kan last van de blaas krijgen door blaasstenen of blaaszand. We behandelen een konijn onder verdoving voor dit probleem. Daarna geven we medicijnen om de blaas en de huid te herstellen en proberen daarna het terugkeren van deze problemen te voorkomen.

Blaasontsteking behandelen.

Na het spoelen of de operatie krijgt het konijn een antibiotium en een pijnstillend-ontstekingremmend middel.
Als er slijmvliesafwijkingen zijn geven we glucosamine (= Cystease) om het herstel van het blaasslijmvlies te bespoedigen.


Stille darm: Indien er niet gegeten wordt en er geen of weinig keutels zijn dan adviseren we dwangvoeding en darmstimulerende middelen:

  • Als darmstimulans geven we Cisaral 3x per dag 0,5-1 ml per kg
  • Als licht laxerend middel geven we Laxatract 2x per dag 1 ml per kg
  • Als dwangvoeding geven we Juvenile van Harrisons Bird Food 3x per dag 10-15 ml per kg.

    Urinebrand
    Indien er urinebrand aanwezig is dan zullen we de vieze haren wegscheren en de huid daarna insmeren met zalf. We adviseren om dan zinkzaf te gebruiken, zoals Cerazinc (zinkzalf met honingzalf) of met Sudocrem (zinkzalf voor babybilletjes), maar geen honingzalf. Honingzalf geeft teveel reactie op een geïrriteerde huid.

    Urinebrand behandelen bij een konijn.

    Konijnen die last hebben van blaaszand zijn vaak te dik. Calcum zit in bijna alles wat een konijn eet en het calcium wordt bij een konijn opgenomen in de darm zonder dat er vitamine D voor nodig is. Een konijn heeft veel calcium nodig voor de continue doorgroeiende tanden en kiezen en het skelet. Wanneer een konijn echter teveel calcium binnenkrijgt dan plast het deze overmaat calcium uit via de nieren en de blaas. Hierdoor kunnen blaaszand en blaasstenen ontstaan.

    Ons advies is daarom dan ook om calcium arme groentes en hooi te geven en de hoeveelheid brokjes te beperken naar 10-15 gram brokjes per kilogram lichaamsgewicht.

    Calcium inname beperken - niet volledig wegnemen!
    We adviseren als Dierenkliniek Wilhelminapark bij konijnen met blaaszand en/of blaasstenen niet om het calcium volledig weg te houden, maar wel om de calcium inname te beperken.

    Als konijnenbrok adviseren we om rabbit four plus (4+) of vetcare urinary health care te gaan geven ipv normale science selective. In de 4 plus zit in verhouding minder calcium en meer vitamine D.

    Geef ander hooi: Timothy hooi of Meadow hooi ....
    Geef in plaats van het normale hooi waarin vaak Alfalfa zit (= Lucerne) grashooi zoals Timothy hooi of Meadow hooi. In grashooi zit minder calcium.

    Science selective 4+ of vetcare urinary health en grashooi

    En welke groentes adviseren we bij blaasstenen: groentes met een laag calcium gehalte worden gegeven zoals, zoals bijvoorbeeld paprika, witlof, wortelen en vooral het loof, komkommer, ijsbergsla, andijvie en selderij.

    Calcium arme groentes en diuretiserende groentes

    En welke groentes adviseren we bij blaazand: groentes met een laag calcium en oxalaat gehalte worden gegeven zoals, zoals bijvoorbeeld paprika, witlof, komkommer, ijsbergsla, andijvie en selderij.

    Calcium en oxalaat arme groentes en diuretiserende groentes

    Diuretiserende medicijnen ....
    We laten konijnen medicijnen geven zodat ze meer gaan drinken en plassen. Dit zijn medicijnen met hydrochloorthiazide of furosemide. Een konijn gaat meer drinken en plassen en daardoor blaaszand uit de blaas uitplassen. Een mooie graadmeter is het soorteljk gewicht (SG) van de urine. Als deze lager is dan 1.015 zal er geen blaaszand of blaasteen ontstaan.

    Soortelijk gewicht urine onderzoek bij het konijn

    Check de hardheid van het kraanwater ....
    We zien vaak konijnen met blaasstenen en blaaszand die bestaan uit calciucarbonaat. In drinkwater dat uit de kraan komt wordt vaak calciumcarbonaat gevonden!
    Als u een konijn met blaaszand of blaastenen heeft controleer dan hardheid van uw kraanwater.
    Als de hardheid heel hoog is geef dan spa blauw of zorg voor een waterontharder voor uw drinkwater.

    Check de hardheid van het kraanwater

    Vitamine D
    Ons idee over vitamine D: als er slappe, bruin verkleurde tanden en kiezen zijn of er is blaaszand en/of stenen bij een konijn gevonden zijn. Denk dan aan een vitamine D tekort.
    Vitamine D krijgt een konijn door zonlicht of uit het voer.

    Vitamine D tekort bij het konijn

    In brokjes - konijnenvoer zit vitamine D toegevoegd. Er is zeer veel onduidelijkheid hoeveel vitamine D een konijn moet opnemen. In het ene voer zit meer vitamine D toegevoegd dan in het andere voer. Maar ook bij alle voer fabrikanten is er geen consensus wat het juiste vitamine D gehalte in het voer is en hoeveel er dan door het konijn wordt opgenomen met het eten van de brokken.
    Uit hooi zal er maar minimaal vitamine D worden opgenomen en door zonlicht bij binnenkonijnen wordt zelfs geen enkel vitamine D opgenomen.

    Als we als voorbeeld science selective 4 plus nemen. In dit voer zit per kilogram brok 2000 IE, dat is 2 IE per gram brok. In het voedingsadvies staat dat een konijn van 2,5 kg 60 - 70 gram brokjes eet. Voor een konijn van 1 kg is dat omgerekend 24 - 28 gram brokjes per dag. Dan krijgt het konijn van 1 kg 24 tot 28 gram x 2 IE vitamine D binnen, dat is 48 tot 56 IE vitamine D per dag.

    Vitamine D inname per dagg uit de voeding bij een konijn

    Als we bij konijnen met blaaszand, die ook nog eens te dik zijn, het advies geven om de hoeveelheid brokjes te verminderen is het duidelijk dat een konijn te weinig vitamine D binnenkrijgt.
    Een konijn krijgt dan 10 tot 15 gram x 2 IE vitamine D binnen, dat is 20 tot 30 IE en dus veel minder dan het normaal zou moeten binnenkrijgen.

    Als dosering adviseren we per kilogram konijn om 1x daags 1 a 2 druppels per dag te geven.
    We adviseren een vitamine D druppel met 40 IE in de druppel. Deze kunt u bij een drogist halen: Kids vitamine D voor 0 - 4 jaar.
    Gebruik de variant op waterbasis met 10 druppels is 400 IE, dan is 1 druppel 40 IE.

    Een IE is een internationale eenheid en wordt soms als IU geschrven - engels voor international unit
    Een IE is hetzelfde als een µg = microgram. 400 IE in 10 druppels is hetzelfde als 10 µg in 10 druppels.

    Vitamine D supplementeren bij het konijn

    We adviseren om vitamine D te geven aan een konijn met blaaszand en/of blaasstenen om op die manier het calcium beter te laten opnemen in het skelet en het gebit. De opname van het calcium in de darm is onafhankelijk van vitamine D. Mara vitamine D is wel noodzakelijk om het calcium uit het bloed in de botten en het gebit op te laten nemen.

    Recidieve voorkomen ....
    We zien helaas vaak dat blaazand en /of blaasstenen terugkomen bij hetzelfde konijn. Het lijkt erop dat sommige konijn gevoelig ervoor zijn om blaaszand en/of blaasstenen te ontwikkelen.
    Probeer door middel van voer aanpassingen en het aanpassen van het drinkwater icm diuretiseserende medicijnen en vitamine D gift om recidieve te voorkomen.

    Lees verder op de pagina's hieronder welke blaasproblemen we tegenkomen en hoe we deze blaasproblemen bij een konijn behandelen.

    Andere Oorzaken van urinebrand of veel drinken en plassen of urine lekken

  • Blaasontsteking
  • Urine onderzoek bij het konijn
  • Blaaszand
  • Blaaszand spoelen complicaties
  • Blaasstenen operatie en cystoscopisch verwijderen
  • Het terugkeren van blaasstenen en blaaszand voorkomen
  • Nierfalen of nierbekkenontsteking
  • E. cuniculi
  • Urinebrand - huidontsteking aan de onderzijde naast de plasbuis

    ____________________________________________

    NB: Er zijn bijna geen geregistreerde diergeneesmiddelen voor cavia's. De hierboven beschreven diergeneesmiddelen zijn geregistreerd voor het gebruik bij de mens, hond of de kat.

    Indien we als behandelend dierenarts denken dat er een diergeneeskundige noodzaak aanwezig is dan mogen we via de cascades behorend bij het Diergeneesmiddelenbesluit en de Diergeneesmiddelenregeling gebruik maken van de hierboven beschreven diergeneesmiddelen bij de cavia.

    Lees verder over deze cascade volgens EU model ....

    ____________________________________________



  • We zijn ons ervan bewust dat we met frames werken en dat u mogelijk op een aparte website pagina terecht bent gekomen, maar u kunt zo weer naar ons terug, klik gewoon op 1 van de afbeeldingen hieronder ....

    Klik hier naar onze homepage te gaan Klik hier om naar onze tandheelkundige site www.dierengebit.nl te gaan

    Klik hier om naar onze bibliotheek te gaan, ideaal om even snel wat te vinden Klik hier naar onze youtube pagina te gaan

    Klik hier om naar onze facebook pagina te gaan